De dirigent

Onze dirigent Horst Rickels is een kleurrijke en beweeglijke persoonlijkheid met een indrukwekkende staat van dienst in de muziek:

Componist, performer en klankkunstenaar Horst Rickels (geboren in 1947 in Westerstede, Duitsland) was sinds 1961 als saxofonist en pianist verbonden aan verschillende ensembles. Na een opleiding als pianobouwer/technicus bij Grotrian-Steinweg, Braunschweig & Bechstein te Berlijn studeerde hij muziekpedagogie en dwarsfluit aan de Academie van Kassel(D).

Tussen 1972 en 1974 volgde hij elektronische compositie bij Dick Raaijmakers aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Later studeerde hij als hoofdvak muziektheorie bij Jan van Dijk aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Horst Rickels leidde workshops voor jazz en geimproviseerde muziek en speelde onder andere met de Free Funk-Band ‘Der Junge Hund’, het saxofoonkwartet / -sextet ‘De Vier Winden’ en ‘De Zes Winden ‘ en het ‘Maciunas Ensemble’.

Horst Rickels doceert sinds 1985 aan de Design Academy in Eindhoven en sinds 1991aan de Interfaculteit ArtScience van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Den Haag. In het studiejaar 2007/08 deed hij als ‘Artist in Residence’ (lector) aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) te Amsterdam onderzoek naar de dialectiek tussen bewegend beeld, muziek en geluid. In aansluiting hieraan bleef hij tot 2012 lid van de ‘teamcoaching’ aan de NFTA.Verder was hij enkele jaren gastprofessor aan de Erasmus Hogeschool (Rits) in Brussel bij de afdeling ‘Radio’.

Sinds het einde van de jaren zeventig maakt hij installaties die voornamelijk gebaseerd zijn op pneumatisch voortgebrachte klanken. Zijn composities ‘in situ’ omvatten zowel de visuele en architectonische als de akoestische eigenschappen van de betreffende plekken en ruimtes.

Horst Rickels heeft een speciale interesse voor ‘instabiele situaties’ van zowel geluidsprocessen als ook in de uitvoeringspraktijk. Dit artistieke uitgangspunt heeft vanaf 1983 in verschillende concepten tot de inventie van muzikale instrumenten en installaties, nieuwe stemmingen, methodes van bespelen en componeren ,de positionering van het publiek en opstelling van de klankbronnen in de ruimte geleid. Met dit nieuwe instrumentarium werd o.a. nieuw werk van ‘elektrisch muziektheater’ gerealiseerd.

Horst Rickels presenteerde zijn werk in concertzalen en galeries, maar ook in

industriële omgevingen en kastelen in Europa en de Verenigde Staten. Zo was hij o.a.te zien en te horen op Donaueschinger Musiktage, Warschauer Herbst, Haags Gemeentemuseum en in het Stedelijk Museum van Amsterdam; in de Verenigde Staten op o.a. New Music America, Houston en Miami en in Roulette, New York.

Vanaf 2002 componeert hij muziek voor de films van zijn dochter Jiska Rickels, waaronder ‘Untertage’ en ‘4 Elements’ die in Nederland en op internationale festivals verschillende prijzen hebben gewonnen.

Horst Rickels is vanaf 1 mei 2011 dirigent van Keskedee en dirigeert ook het Nuenense shantykoor “Dwarsgetuigd”.

De eerdere dirigenten van Keskedee waren:

  • Anneke Bogaart:        januari 1996 – november 1997
  • Jonneke Reeser:        november 1997 – april 2008
  • Celinda Scheepers:    april 2008 – oktober 2010
  • Jonneke Reeser:        oktober 2010 – mei 2011